Contact & CV

Telefoon: 06 – 480 327 08
E-mail: contact@talithavanderspek.nl

Biografie Talitha van der Spek

Talitha studeerde zang aan het Conservatorium van Amsterdam bij Margreet Honig. Zij is een lyrische mezzosopraan met een flexibele stem en een grote veelzijdigheid. Ze heeft veel ervaring met oratorium, opera en liedrepertoire.  Zij zingt zowel de lage altpartijen van Bach’s Passies en de Kindertotenlieder van Mahler, alsook het echte mezzo-repertoire als Carmen van Bizet en Armide van Lully. Talitha houdt van verhalen vertellen en dat is voor haar de drijvende kracht achter elk stuk muziek dat zij vertolkt.

In de oude muziek deed zij veel ervaring op met haar barokensemble Les Eléments, met o.a. Bob Smith op cello en Israel Golani op theorbe. Zij speelden hun Franse repertoire door het hele land, en ook in het Concertgebouw en voor Radio 4. Ook zong zij een aantal jaar in een ensemble met Claron McFadden: Le donne di Ferrara, met muziek voor drie vrouwenstemmen van Luzzaschi. Zij zong twee concertprogramma’s met barokensemble Eik&Linde, waarvan een live-registratie op cd verscheen: La Diavolessa. Daarnaast zong zij in binnen- en buitenland in vele passies en oratoria, met o.a. Marcel Beekman (tenor) en Mattijs van de Woerd (bariton) en dirigenten als Jos van Veldhoven, Jos Vermunt, Alfredo Bernardini en Nico van der Meel.

Zij specialiseerde zich vele jaren in opera en muziektheater. De combinatie van zingen en spelen is wat zij het liefste doet. Ze leert snel nieuwe stukken uit het hoofd en zo ontstaat er veel ruimte voor spel en interactie met collega’s en publiek. Zo zong zij de titelrol uit Carmen (Bizet) bij DNO (open dag), verschillende producties bij de Nationale Reisopera (Resident Artists Program: Dritte Dame-Zauberflöte en Vendredi in Offenbach’s Robinson Crusoë), en wederom Carmen in de productie van La Mascotte. Zij werkt veel met dansgezelschap LeineRoebana, waarin zij o.a. in de producties ‘Merg’ en ‘Light’ zong. Zij werkte in deze producties samen met o.a. Claron McFadden (sopraan), Helena Rasker (alt), het Locke consort (Merg) en met Bernadeta Astari (sopraan), Heather Ware en Tim Persent (dans) en het fantastische gamelan-ensemble Kyai Fatahillah met moderne muziek van Iwan Gunawan (Light). Zij danste ook in deze voorstellingen. Verder speelde zij in opera’s van o.a. Opera Nijetrijne, Opera Spanga en Holland Opera.

Zij vormt een duo met pianist Harimada Kusuma. Zij leerden elkaar kennen op het Conservatorium van Amsterdam, waar ze direct een muzikale en persoonlijke klik hadden. Ze delen een liefde voor de liederen van Schumann, maar maakten verscheidene programma’s met ook moderner repertoire van o.a. Copland en Sibelius. Hun nieuwste programma Lied en Literatuur is een muzikale vertelling rondom gedichten uit een drietal Duitse romans, o.a. Wilhelm Meisters Lehrjahre van Goethe. De reacties van het publiek op dit interactieve programma zijn uitzonderlijk positief.

Talitha wordt tegenwoordig gecoacht door Ira Siff, die internationaal zijn sporen verdiende in het theater en als docent.