Lied

Talitha vormt een duo met de Indonesische pianist Harimada Kusuma. Zij hebben samen al meerdere liedprogramma’s gemaakt en door het hele land uitgevoerd. Hun meest recente programma is ‘Lied en Literatuur’ waarbij het raamwerk wordt gevormd door een drietal Bildungsromans, o.a. Wilhelm Meisters Lehrjahre van Goethe. De verhalen uit die romans dienen als omlijsting voor de liederen, die alle geschreven zijn op gedichten uit de romans. Het is een interactief programma, waarin de liederen in de context van de boeken worden geplaatst en zo een veel diepere betekenis krijgen voor het publiek.

Reacties van het publiek op Lied en Literatuur

“Geweldig programma!”

“Ik krijg helemaal zin om de romans zelf te gaan lezen.”

“Een grote verrijking om de liederen in te bedden in de verhalen. Zo voel je je als publiek veel meer met het programma verbonden.”

“Heel bijzonder!”

Lied en literatuur, een muzikale vertelling

Liederen van Franz Schubert, Robert en Clara Schumann en Hugo Wolf
Gedichten uit ‘Wilhelm Meisters Lehrjahre’ van J.W. von Goethe, ‘Maler Nolten’ van Eduard Mörike en ‘Jucunde’ van Hermann Rollett

In de vroege 19e eeuw werden in Duitsland zogeheten Bildungsromans geschreven: romans waarin de vaak jonge hoofdpersoon op zoek gaat naar zichzelf en gaandeweg een emotionele, morele en intellectuele groei doormaakt. Het idee is dat de lezer zich daaraan kan spiegelen en zich zo ook ontwikkelt en verrijkt. Aan de boeken werden ook vaak gedichten en in een enkel geval zelfs een compleet toneelstuk toegevoegd, om de ervaringen van de hoofdpersonen en de situaties nog intenser uit te kunnen drukken.

De gedichten uit deze romans werden vervolgens door vele componisten getoonzet. Door de liederen van een aantal componisten te bundelen ontstaat een rijk en persoonlijk beeld van de personages uit de romans. Hoewel er grote verschillen zijn in hoe men in de 19e eeuw de dingen ervoer en hoe men er nu tegenaan kijkt, blijkt er verrassend veel universeel te zijn als het gaat over wat mensen beweegt en wat ze doormaken.

Mezzosopraan Talitha van der Spek zal tijdens het concert toelichten welke personages in de liederen aan het woord zijn, en wat hun situatie in de roman op dat moment is. Samen met pianist Harimada Kusuma voert ze u mee in de schitterende verhalen en emotionele zoektochten van de personages.

Duo Van der Spek-Kusuma

Kusuma en Van der Spek leerden elkaar kennen op het Conservatorium van Amsterdam. Samen namen zij deel aan een masterclass van Rudolf Jansen over Clara en Robert Schumann. Daar werd hun liefde voor Robert Schumann gewekt, die door de jaren heen een rode draad is blijven spelen in hun muziek. Zij spelen hun liedprogramma’s door het hele land. “Lied en literatuur” is hun derde programma.

 

Programma

Franz Schubert en Robert Schumann: Liederen van Mignon

 • Kennst du das Land (Schubert/Schumann)
 • Nur wer die Sehnsucht kennt (Schumann/Schubert)
 • Heiss’ mich nicht reden (Schubert/Schumann)
 • So lasst mich scheinen (Schumann/Schubert)

(uit: Wilhelm MeistersLehrjahre van J.W. von Goethe)

Franz Liszt: Sonetti del Petrarca (CXXXIV)

 • Piano solo

Hugo Wolf: Vier liederen van Agnes

 • Gebet
 • Agnes
 • Lied vom Winde
 • Wo find’ ich Trost?

(uit: Maler Nolten van Eduard Mörike)

Clara Schumann: Zes liederen uit Jucunde

 • Das ist ein Tag, der klingen mag!
 • An einem lichten Morgen
 • Geheimes Flüstern hier und dort
 • Was weinst du, Blümlein?
 • Auf einem grünen Hügel
 • O Lust, o Lust

(uit: Jucunde van Hermann Rollett)

Biografieën

Talitha van der Spek

Talitha van der Spek studeerde zang aan het Conservatorium van Amsterdam bij Margreet Honig. Tegenwoordig wordt zij gecoacht door IraSiff. De afgelopen jaren zong zij rollen bij De Nederlandse Opera (Carmen), De Nationale Reisopera (Dritte Dame- Zauberflöte; Vendredi- Robinson Crusoé) en verschillende rollen bij o.a. Opera Nijetrijne, Opera Spanga, Holland Opera, de Dutch National Opera Academy en Opera Festa. Talitha zong en danste in de voorstelling Merg van het choreografenduoLeine en Roebana, waarin zij werkte met Helena Rasker en het Locke Consort. In 2008 werd het Concerto delleDonne (barokmuziek voor drie vrouwenstemmen) met ClaronMcFadden geselecteerd om het slotconcert van de week van Jong Talent op Radio 4 te verzorgen. Ook zong zij met barokorkest Eik en Linde o.l.v. Franc Polman, waarvan twee live-registraties op cd verschenen: La Diavolessa (2007) en Ach, daβ ich Wassers g’nug hätte (2015). Als soliste in het oratoriumrepertoire werkt zij met dirigenten als Jos Vermunt, Nico van der Meel en Alfredo Bernardini. Met barokensemble Les Eléments gaf zij in heel Nederland concerten (o.a. Concertgebouw Amsterdam, live op Radio 4). In september 2012 verscheen de zeer goed ontvangen cd De Triomfeerende Min, een zangspel uit 1678, dat werd opgenomen door CamerataTrajectina. Talitha zingt hierin verschillende rollen. Met HarimadaKusuma speelt zij liedprogramma’s door het hele land.
Toekomst: concerten in binnen- en buitenland als soliste in verschillende oratoria.

Harimada Kusuma

Harimada werd geboren in Soerabaja, Indonesië. Op zevenjarige leeftijd kreeg hij zijn eerste pianoles en als jonge pianist trad hij regelmatig op in zalen als Yamaha Music Building en Erasmus House in Jakarta. In 1997 werd hij aangenomen aan de muziekschool YPM in Jakarta, daar volgde hij de pre-conservatoriumopleiding onder leiding van Adelaide Simanjuntak en Iravati M. Sudiarso. Hij won de tweede prijs bij de Jakarta Piano Competition. In 2002 sloot hij de opleiding af als beste van de eindexamenkandidaten en debuteerde met een solorecital in het Erasmus Huis, Jakarta. In 2003 kwam Harimada naar Nederland. Hij studeerde aan het Rotterdams Conservatorium en aan het Conservatorium van Amsterdam bij Mila Baslawskaja. In 2008 haalde hij zijn bachelor of music en in 2010 haalde hij cum laude zijn master. Hij volgde masterclasses van o.a. Elza Kolodin, Patrick Zygmanowski en HåkonAustbø; lessen kamermuziek van o.a. Sander Sittig en liedbegeleiding van Udo Reinemann (masterclass lied) en Rudolf Jansen. In zijn geboorteland en in Nederland treedt HarimadaKusuma regelmatig op. Hij vormt duo’s met de zangeressen Sara Gutvill, Mieke Manschot (duo Jendela) en Talitha van der Spek, met violiste Annet Verboom, fluitist Cheng-YuWu, en met de pianistes Patricia Kusuma (duo Kusuma) en Amelia Santoso. Tot voor kort werkte hij als muziekdocent aan het Rudolf Steiner College te Rotterdam en aan de Hogeschool Helicon in Leiden.

Sinds Harimada weer in Indonesië woont, organiseert hij in het concertgebouw van Jakarta zijn eigen concertserie en is hij hoofdvakdocent piano aan het Conservatorium van Jakarta. Hij vliegt regelmatig de wereld over voor concerten.